Danskerne skal have troværdig og balanceret information om kemi

Kommentar af adm. direktør i Kosmetik- og hygiejnebranchen, Helle Fabiansen

I Kosmetik- og hygiejnebranchen sætter vi nu fokus information til danskerne om kemi i forbrugerprodukter. Det er der et åbenlyst behov for. Jeg oplever, at produkter, fremstillet og markedsført helt efter reglerne omtales som ”farlige” eller ”fyldt med skadelig kemi”. Det er ikke rimeligt. Og det er heller ikke rigtigt.

De produkter, som du har stående på hylden i badeværelset er faktisk med til at forbedre din sundhed, velvære og dit velbefindende. En vigtig viden, som drukner i debatten.

Forbrugeroplysning kan gøres bedre og på en måde, hvor forbrugerne ikke efterlades med indtrykket af, at de produkter, der står på hylden hjemme i badeværelset, er farlige.

I Kosmetik- og hygiejnebranchen mener vi, at danske forbrugere skal have troværdig og balanceret information om kemien i forbrugerprodukter. Og det bør ske på en saglig og videnskabelig funderet måde, hvor der skelnes mellem fare og risiko, at informere frem for at skræmme og hvor der lægges vægt på produkternes fordele. Vi mener, at uvildige myndigheder spiller en vigtig rolle i varetagelsen af denne opgave. Opgaven er for vigtig til at udlicitere til private forbrugerorganisationer med bestemte dagsordener. Det har jeg også skrevet om i Altinget i dette indlæg.  

I Europa har vi en skrap kosmetikforordning, der gør hver enkelt producent ansvarlig for produkternes sikkerhed. Grundstenen i den lovgivning er, at sikkerheden af produkterne skal dokumenteres, før de må sættes på markedet. Ellers er produkterne ulovlige. Hvert år investerer branchen i EU et tocifret milliardbeløb i forskning og udvikling af sikre produkter. Det gør de, fordi forbrugernes sikkerhed er vores medlemmers førsteprioritet.

Hvis du vil vide mere om, hvad vi mener der skal til for at få en saglig og nuanceret forbrugeroplysning så kig ind på vores hjemmeside og læs mere www.kosmetikoghygiejne.dk/balanceretforbrugerinfo