Nyt udkast til forbud mod mikroplast i kosmetik

Miljø- og Fødevareministeriet har netop udsendt et nyt udkast til en bekendtgørelse om forbud mod mikroplast i kosmetiske rinse off-produkter i Danmark. Det danske forbud skulle oprindeligt have været implementeret pr. 1. januar 2020, men EU-Kommissionen kom i efteråret 2019 med en række indvendinger til det oprindelig udkast til bekendtgørelse. Derfor offentliggør Miljø- og Fødevareministeriet nu et nyt udkast, der forventes at træde i kraft 1. juli 2020.

”Plastik hører selvfølgelig ikke til i miljøet, og derfor har en samlet kosmetikindustri også udfaset brugen af mikroplastperler med en skrubbende eller eksfolierende effekt med 97,6 procent fra 2012 til 2017. Mikroplast fra kosmetik står for kun 0,1 procent af den samlede udledning af mikroplast til havmiljøet. Vent på den EU-lovgivning, der er er lige på trapperne, så vi får fælles spilleregler for alle virksomheder i hele EU og en løsning, der er bedst for miljøet”, siger adm. direktør i Kosmetik- og hygiejnebranchen, Helle Fabiansen, om det danske forbud.

Forbuddet gælder faste plastpartikler, som er mindre end eller lig med 5 mm i alle dimensioner, og som er uopløseligt i vand.

Læs hele forslaget her, der er i høring frem til 7. februar.