Opvasketabs skader ikke miljøet

I Danmark og resten af EU er der strenge krav til indholdet og mærkningen af vaske- og rengøringsprodukter. For eksempel stiller detergentforordningen krav om, at alle tensider skal være fuldstændig aerob bionedbrydelige i henhold til harmoniserede testmoder, der er fastsat i forordningen. Siden 2017 har det været forbudt at anvende mere end 0,3 gram fosfat i standarddoseringen af produktet.[1]

Detergentforordningen stiller også krav om, hvilke vaskeaktive stoffer, der må anvendes i produkterne, hvordan indholdsstofferne skal deklareres samt at der udarbejdes et datablad om indholdsstoffer, som er tilgængeligt for myndigheder og lægefagligt personale. 

En opvasketab indeholder en række forskellige ingredienser, herunder tensider og enzymer. Enzymerne i opvasketabs nedbryder stivelse og proteinholdige madrester, mens tensiderne hjælper til at bibeholde glansen på glas, der vaskes.   

Sammenlignet med at vaske op i hånden, er opvaskemaskiner både vand- og energibesparende. Opvask i hånden bruger op til syv gange mere vand end en almindelige maskinopvask. Elektriciteten i en opvaskemaskine bruges til at varme vandet op, som derefter pumpes rundt og genbruges i maskinen. Jo mindre vand, der bruges desto mindre elektricitet, er der behov for til at opvarme vandet. Derfor er maskinvask det miljøvenlige valg, når der skal vaskes op.

 

Viralt eksperiment med opvasketabs tager fejl

En populær video, der er gået viralt på Facebook, anklager opvasketabs for at indeholde fosfor og masser af kemi, som er skadelig for naturen. Videoen forsøger via et eksperiment, hvor opvasketabs opløses i vand og placeres oven på sølvpapir, at påvise, at opvasketabs er farlige for miljøet. Men eksperimentet beviser ikke, at opvasketabs udgør en miljørisiko. Stanniol kan opløses af både syre eller salte. Opvasketabs har en høj koncentration af salte, hvilket medvirker til at opløse stanniolen i videoen. Den samme reaktion ville ske, hvis man pakkede åbne citroner, syltede agurker eller rødbeder ind i stanniol.

Mange husholdningsprodukter, herunder opvasketabs, er faremærket for at fortælle brugeren af produktet, hvordan det skal håndteres korrekt. Hvis et produkt er faremærket, vil der være tilknyttet en eller flere fare- og sikkerhedssætninger. Eksempelvis ’I tilfælde af indtagelse: Skyl munden’.

I videoen på Facebook er produktet faremærket med et udråbstegn (!) samt den europæiske brancheforening for vaske- og rengøringsprodukters ikoner. Ikonerne fortæller blandt andet, at opvasketabs altid bør opbevares uden for børns rækkevidde[2]

I videoen bliver opvasketabs, og den film der indkapsler selve opvasketabs, kædet sammen med forureningen af mikroplast i havmiljøet. Filmen er dog fremstillet af vandopløselige og bionedbrydelige polymerer, som ikke udgør en risiko for miljøet.

Udviklingen og produktionen af sikre og bæredygtige produkter, der hverken udgør en risiko for forbrugeren eller miljøet, er branchens førsteprioritet. Læs mere om branchens frivillige initiativer på det bæredygtige område her hos den europæiske brancheforening, A.I.S.E.

 

Facebook-opslag er også faktatjekket af det uafhængige medie tjek.dk, hvor eksperter blankt afviser, at opvasketabs skader miljøet. 

 

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02004R0648-20150601

[2] http://uk.cleanright.eu/index.php?option=com_weblinks&catid=43&Itemid=191#