Udgivet 01. Sep 2017

SPT: Gode takter på kemiområdet i regeringens finanslovsforslag

Det er positivt, at regeringen med sit nye finanslovsforslag lægger op til at styrke informationsaktiviteterne på kemiområdet, så forbrugere og virksomheder er oplyste om, hvordan de skal anvende kemi på en forsvarlig og tryg måde. Det mener direktør i brancheforeningen SPT, Helle Fabiansen, der glæder sig over, at man har afsat 265 millioner kroner til den næste kemikaliehandlingsplan, som skal løbe over de næste fire år.

Der er helt klar et behov for, at myndighederne får tilført flere penge, så de i højere grad kan tage en aktiv rolle i formidlingen af saglig og faktabaseret viden til forbrugerne og resten af samfundet. Der florerer rigtig meget misinformation om kemiske stoffer på nettet og i medierne, og det er et område, som den nye kemiindsats bør prioritere at få styr på,” siger Helle Fabiansen.

Mere fokus på E-handel

I det nye finanslovsudspil lægges der desuden op til, at Forbrugerombudsmandens bevilling forhøjes med 2,5 mio. kr. årligt med henblik på at styrke arbejdet med forbrugerbeskyttelse. Den beslutning vækker også genklang hos Helle Fabiansen:

Det er positivt, at regeringen vil give flere penge til forbrugerombudsmandens arbejde. Vi ser et klart behov for, at styrke håndhævelsen overfor udenlandske netbutikker og en generel oprustning på det digitale område,” siger Helle Fabiansen og tilføjer:

Man bør opprioritere hele spørgsmålet om E-handel, og de udfordringer det fører med sig, når forbrugerne i stigende grad køber produkter på nettet i webshops udenfor for EU. Lovgivningen har langt hen af vejen ikke fulgt med den digitale udvikling, og det går i sidste ende ud over forbrugerne”.

Færre penge til Forbrugerrådet Tænk

Regeringen foreslår også, at tilskuddet til Forbrugerrådet Tænk reduceres med fem millioner kroner om året. Den beslutning vil dog ikke få nogen betydning for Forbrugerrådet Tænk Kemi, der har sit eget selvstændige budget, som dog blev næsten halveret ved sidste års finanslov.

Vi kan med tilfredshed konstatere, at vores indsats for at få skåret i bevillingen til Forbrugerrådet Tænk Kemi på Finansloven for 2017, har båret frugt. Der er sket en markant nedgang i antallet af test af kosmetiske produkter og ikke mindst presseomtale af dem. Det er jeg er glad for eftersom Forbrugerrådet Tænk Kemi ikke leverer tilstrækkelig troværdig information til forbrugerne,” slutter Helle Fabiansen.