Udgivet 02. Jun 2017

SPT: Solcreme er vigtigt i kampen mod hudkræft

Forbrugerrådet lancerer i BT i dag en test af solcremer under overskriften ”solcreme kan være fyldt med skadelig kemi”. Men testen er med til at skabe unødig bekymring hos forbrugerne og kan i værste fald få folk til at stoppe med at beskytte sig mod solens farlige stråler, mener brancheforeningen SPT.

Solcreme er et af de vigtigste redskaber til at beskytte sig mod solens kræftfremkaldende stråler, og det er meget uheldigt, hvis Forbrugerrådets test er med til at få danskerne til at droppe solcremen,” siger direktør i brancheforeningen SPT, Helle Fabiansen og tilføjer:

Alle produkter på det danske marked er grundigt vurderet for deres sikkerhed og effektivitet og de indholdsstoffer, som testen anfægter, overholder de grænseværdier, som EU’s videnskabelige komite for forbrugersikkerhed har vurderet sikre. Som forbruger kan man være fuldstændig tryg ved at bruge de solcremer, der markedsføres i Dannmark og resten af EU,” siger Helle Fabiansen.

Danmark topper kræftstatistikker

I Danmark har vi en af verdens højeste forekomster af hudkræft, og cirka 40 danskere får hver dag konstateret sygdommen. Gennem de sidste 30 år er antallet af kvinder, som får konstateret hudkræft, tredoblet, mens der er sket en fordobling i antallet mænd, der får konstateret hudkræft, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.

En undersøgelse fra Miljøstyrelsen konkluderer, at danskerne ikke er gode nok til at smøre tilstrækkeligt med solcreme på kroppen, når de bevæger sig uden for i solen. Faktisk bruger vi mindre end en tredjedel af den mængde solcreme, der skal til for at få den solbeskyttelsesfaktor, som står på produktet,” siger Helle Fabiansen.

Download uv-appen og tjek om du skal bruge solcreme

Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen har udviklet en app til din smartphone, som gør det nemmere for dig at holde øje med uv-indekset, og hvornår du skal beskytte dig. Den har over 1 million lokationer i databasen, så du kan også bruge den, når du skal på ferie i udlandet.

Læs mere om appen her

Og husk de tre solråd:

  • Søg skygge mellem 12 & 15
  • Brug solhat/tøj
  • Brug solcreme