Udgivet 29. Jun 2017

Valget er nemt: Vælg solcremen

Politiken bragte 27. juni et indlæg skrevet af Lars Dahlager under overskriften "Det store solcreme-dilemma: Hudkræft eller hormonforstyrrelser?". Indlægget kan læses her.

Indlægget med til at skabe unødig bekymring hos forbrugerne og kan i værste fald få folk til at stoppe med at beskytte sig mod solens farlige stråler, mener direktør Helle Fabiansen som skriver følgende åbne svar til Lars:

"I hverdagsanalysen i Politiken Forbrug og Liv 24. juni 2017 filosoferer Lars Dahlager over et af hverdagens store dilemmaer: Skal man vælge solcreme og udsætte sig selv og sine børn for kemiske solfiltre eller lade sig forbrænde af solen med risikoen for hudkræft til følge? Ifølge analysen står valget mellem pest eller kolera.

Kære Lars - lad mig hjælpe dig med at vælge: Du skal vælge solcremen til både dig selv og dine børn. I Danmark har vi en af verdens højeste forekomster af hudkræft, og 40 danskere får hver dag konstateret sygdommen. Gennem de sidste 30 år er antallet af kvinder, som får konstateret hudkræft, tredoblet, mens der er sket en fordobling i antallet mænd, der får konstateret hudkræft, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.

Din skepsis over for de kemiske solfiltre er velkendt og forståelig. Der er meget vi ikke ved om kemiske stoffers eventuelle hormonforstyrrende egenskaber og solfiltre. Vi ved til gengæld, at de solcremer, som findes på det danske og europæiske marked er grundigt sikkerheds- og risikovurderet og overholder de grænseværdier, som EU’s videnskabelige komité for forbrugersikkerhed har fastsat. Og at flere anerkendte danske forskere siger, at vi trygt kan bruge de godkendte solfiltre. Og vi ved også, at solcreme – sammen med skygge og solhat - er et af de vigtigste redskaber til at beskytte sig mod solens kræftfremkaldende stråler. 

Din hverdagsanalyse er i bedste fald postfaktuel når du konkluderer, at det gode valg ikke findes, når man ved for meget. I værste fald er din analyse medvirkende til, at danskerne droppe solcremen med endnu flere hudkræfttilfælde til følge. Som tidligere hudkræftpatient ville jeg ønske, at jeg var blevet smurt grundigt ind i solcreme som barn. Du har muligheden for at træffe det rigtige valg for dig og dine børn på et oplyst og videnskabeligt grundlag."