Udgivet 01. Oct 2018

WHO går i rette med kritik af håndsprit: Hospitalsbakterier udvikler ikke resistens over for håndsprit

Flere danske og internationale medier har i løbet af den seneste tid omtalt en artikel fra et hold australske forskere, der konkluderer, at bestemte typer af hospitalsbakterier kan udvikle resistens overfor håndsprit. Men studiets konklusioner er af mange medier blevet fejlfortolket, fastslår professor Didier Pittet, der er direktør for WHO’s infektionskontrolprogram og en af de mest anerkendte eksperter i hygiejnevidenskab i verden.   

I en artikel trykt den 4. september 2018 i det anerkendte tidsskrift ”The Lancet” gennemgår Didier Pittet kritisk artiklen og dens konklusioner og argumenterer for, at den mangler videnskabelig substans. Ifølge professor Didier Pittet er der således intet belæg for at konkludere, at bakterier kan udvikle resistens overfor de alkoholbaserede desinfektionsmidler, som anvendes på hospitaler verden over til at sikre et højt niveau af hygiejne og dermed undgå en lang række infektionssygdomme. 

Following the publication by Sacha Pidot and colleagues, alarmist articles appeared in the lay press, including The Guardian, Reuters, NBC, and The Times. These stories have (probably inadvertently) mischaracterized the study analysis and implied that alcohol-based handrub is becoming ineffective. In reality, alcohol-based handrub is the most effective agent available for hand hygiene and is a key element in infection prevention”, skriver Didier Pittet i artiklen.  

Didier Pittet fortæller desuden, at alkoholbaserede desinfektionsmidler optræder på WHO’s liste over de typer af medicin og behandlinger, som er essentielle for et velfungerende sundhedssystem, og at de hvert år redder millioner af liv verden over.  

Helle Fabiansen, direktør i Kosmetik- og hygiejnebranchen siger: ”Det er ærgerligt, at den australske artikel skaber tvivl og usikkerhed om fordelene ved alkoholbaserede desinfektionsmidler. Håndsprit er dokumenteret den mest effektive og tidsbesparende metode til god håndhygiejne både i sundhedsvæsenet, på arbejdspladsen og i hjemmet. Derfor er det glædeligt, at en anerkendt forsker fra WHO tilbageviser den useriøse information.”

 

Læs hele Didier Pittets artikel i The Lancet her 

Læs det oprindelige studie, der kritiseres af Didier Pittet her