Dråber til forskel
Hygiejne er ikke længere øverst på dagsordenen, når vi taler om sundhed og forebyggelse i Danmark. Og det er en skam.
For god hygiejne er blandt de simpleste, billigste og mest effektive metoder til at bremse smitsomme sygdomme på.
Derfor har vi i Kosmetik- og hygiejnebranchen lanceret kampagnen “Dråber til forskel”, der sætter fokus på værdien af god hygiejne på tværs af den private og offentlige sektor.
Med kampagnen italesætter vi behovet for politisk handling og en national strategi for hygiejne, der sikrer, at vi får skabt et vedvarende og strukturelt fokus på hygiejne, der styrker folkesundheden og samfundsøkonomien.
Danmark har brug for en national strategi for hygiejne
Vi lærte det alle sammen under COVID19-pandemien: God hygiejne redder liv og forebygger sygdom. Med andre ord; Dråber gør en forskel. Men siden pandemien har vi i et stort omfang vinket farvel til spritdispensere og de gode rengøringsvaner. Det har desværre negative konsekvenser – for både folkesundheden og samfundsøkonomien.
Derfor har Danmark brug for en national strategi for hygiejne, der kan sikre, at vi får skabt et vedvarende fokus på hygiejne, på tværs af den offentlige og private sektor i Danmark.
Og gevinsterne ved et fokuseret, strukturelt og vedvarende fokus på hygiejne er mange. Fx kan vi alene ved god håndhygiejne på arbejdspladser og i daginstitutioner reducere sygefraværet med 1,9 millioner fraværdsdage om året.
Og bedre håndhygiejne på hospitalerne kan sænke antallet af hospitalsinfektioner med 20 % procent. Infektioner der hvert år koster mange menneskeliv og sundhedsvæsenet udgifter i milliardklassen.
Kosmetik- og hygiejnebranchens forslag til en national strategi for hygiejne
Løsningerne for bedre hygiejne og rengøring er mange, og vi har ikke en samlet færdig strategi liggende i skuffen. Men vi har en række forslag til, hvilke tiltag en strategi kan prioritere.
Ifm. med COVID19-pandemien blev hygiejne på rekordtid en væsentlig del af forebyggelsesindsatsen. Desværre har vi som samfund ikke formået at tage ordentligt ved lære af de mange hygiejnetiltag, som blev gennemført i løbet af pandemien. Derfor er der behov for en grundig samlet evaluering af de mange tiltag på hygiejneområdet, som blev indført i forbindelse med pandemien for at kunne videreføre de mest effektive i forebyggelsesindsatsen fremover.
Der skal investeres i rengøring på tværs af den offentlige sektor. Det indebærer både, at der sikres midler til at prioritere den nødvendige tid, den rette uddannelse af rengøringspersonalet og at rengøringen forankres på ledelsesmæssigt niveau.
Alle landets 98 kommuner bør etablere en formel, tværgående og ledelsesforankret hygiejneorganisation, der kan sikre et kontinuerligt fokus på at løse kommunale infektionshygiejniske udfordringer. Herunder bør de vedtage hygiejnepolitikker, der fastsætter fælles mål, der styrker den infektionshygiejniske indsats i kommunerne.
Uddannelse og undervisning i hygiejne bør prioriteres og styrkes på alle velfærdsuddannelser som fx pædagog, lærer, sygeplejerske og sosu-uddannelsen.
Der skal investeres i og implementeres teknologiske redskaber, som øger compliance for korrekt håndhygiejne i sundhedssektoren.
Der bør indføres obligatoriske hygiejnekurser for sundhed- og plejepersonale der arbejder på plejehjem, hospitaler eller lignende, hvor hygiejnen observeres som faldende og der derfor observeres et stigende antal af infektionssygdomme hos beboere og patienter.
Dokumentation og evidens for effekterne af god hygiejne og rengøring
Der findes overvældende videnskabelig dokumentation for, at fokus på rengøring og hygiejne skaber både sundheds- og samfundsøkonomiske gevinster.
Herunder har vi samlet et udpluk af forskningsartikler, rapporter og casestudier, der alle sammen dokumenterer effekterne ved at prioritere hygiejne i den private og offentlige sektor.