Sådan gør du rent i køkkenet


Du tænker måske ikke over det til hverdag, men køkkenet er faktisk et af de mest bakteriefyldte rum i dit hjem. Her kan farlige bakterier fra for eksempel madvarer stortrives, hvis du ikke jævnligt bruger et rengøringsmiddel til at fjerne dem med.

Tænk engang over alle de ting, som du sætter fra dig på køkkenbordet, når du kommer hjem. Nøglebundtet, bæreposer og håndtasker, der har stået på gulvet i supermarkedet, i bussen eller på parkeringspladsen. Alle sammen har de potentiale til at sprede de farlige hverdagsbakterier. Derfor er det vigtigt at gøre rent i køkkenet. Nogle steder kræver, at du gør dem rene hver dag. Andre steder behøver du kun gøre rene en gang om ugen eller sjældnere.

Herunder får du nogle tips til, hvordan dit køkken bliver fri for de farlige hverdagsbakterier, og hvor ofte du bør gøre rent forskellige steder i køkkenet.

Her bør du gøre rent hver dag:

Gør dit køkkenbord rent med et rengøringsmiddel, hver gang du skal i gang med at lave mad. Og undgå at sætte andre ting på køkkenbordet end fødevarer.

Her bør du gøre rent et par gange om ugen:

Rengør køkkenvasken og vandhanen minimum et par gange om ugen. Selvom vasken skylles med rindende vand ofte, så er det et af de steder i hjemmet, hvor der samles flest af de farlige hverdagsbakterier.

Her bør du gøre rent én gang om ugen:

Rengør køkkenlåger, komfur, køleskabshåndtaget og knapper på køkkenmaskiner, mikroovn og andre steder i køkkenet, som dine hænder ofte kommer i kontakt med.

Her bør du gøre rent minimum en gang om måneden:

I køleskabet kan bakterier fra madvarer stortrives. Gør det derfor til en vane at tage alle madvarer ud af køleskabet minimum en gang om måneden for at gøre hylder, skuffer, tætningslister og låger rent med et rengøringsmiddel. Så får du også ryddet ud i gamle madvarer, der måske gemmer sig bagerst i køleskabet.

Rengør køkkenskuffer og skabe mindst en gang om måneden med et rengøringsmiddel.