Ekspert: Din solcreme ødelægger ikke koraller

Mange forbrugere er bekymrede for, at deres solcreme udgør en risiko for verdens koraller. Men den bekymring er ubegrundet, lyder det fra Kosmetik- og hygiejnebranchen, der opfordrer til at huske de tre solråd; Skygge, solhat og solcreme

”En af de mest vidende og citerede forskere på det her område, den australske professor og ekspert i koralblegning Terry Hughes, har gennemgået forskningen og slår fast, at der ikke er noget videnskabeligt bevis for, at solcreme udgør en risiko for koraller. Det er derimod klimaforandringerne og de stigende havtemperaturer, der er med til at blege og ødelægge verdens koraller,” siger adm. direktør i Kosmetik- og hygiejnebranchen, Helle Fabiansen. Den konklusion bakkes op af videnskabeligt studie gennemført af kosmetikvirksomheden L’oreal i samarbejde med Monacos videnskabelige center.

”En stor del af de videnskabelige studier, der sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt solfiltre udgør en risiko for koralrev, afspejler ikke de forhold, som gør sig gældende ude i naturen og havmiljøet omkring korallerne. Derfor kan man ikke på baggrund af dem konkludere, at solcreme er med til at blege koraller,” siger Helle Fabiansen og tilføjer:

”Det er selvfølgelig vigtigt, at vi hele tiden styrker vidensgrundlaget og bliver klogere på miljøeffekterne. Særligt når det er produkter, der ledes direkte ud i miljøet, som det jo er tilfældet med eksempelvis solcreme. Men i denne her sammenhæng er der altså ikke grund til at være bekymret,”

Flere lande og stater har indført forbud mod visse typer af solfiltre i solcremer. Blandt andet i Østaten Palau og på Hawaii, hvor myndighederne har forbudt såkaldte ”reef-toxic ingredients”. De mange forbud, der mangler videnskabeligt belæg, risikerer at skabe en ubegrundet frygt for solcreme, mener Helle Fabiansen.

”Det er rigtig ærgerligt, hvis der breder sig den misforståelse, at solcreme er med til at ødelægge koraller. I værste fald kan det betyde, at folk holder op med at bruge solcreme, og det ville være en meget ærgerlig konsekvens taget i betragtning af, at Danmark er en af de lande i verden med den højeste forekomst af hudkræft i forhold til vores størrelse.” slutter adm. direktør i Kosmetik- og hygiejnebranchen, Helle Fabiansen.

 

Kilder:

Terry Hughes, Distinguished Professor, James Cook University: “There’s insufficient evidence your sunscreen harms coral reefs.” 

L’oreal & Scientific Centre of Monaco: Photochemical response of the scleractinian coral Stylophora pistillata to some sunscreen ingredients. 

Kræftens Bekæmpelse: Kræft i huden i tal.