Ny vækstplan sætter ind over for farlige kinaprodukter

Torsdag 9. januar præsenterede erhvervsminister, Simon Kollerup, regeringens nye vækstplan for handel og logistik. Vækstplanen indeholder blandt andet en række initiativer, der skal være med til at sætte en stopper for import af produkter uden for EU, der indeholder skadelig kemi. Og det vækker glæder hos adm. direktør i Kosmetik- og hygiejnebranchen, Helle Fabiansen, at regeringen nu tager initiativ til at få sat en prop i strømmen af de farlige produkter.

”Vi ved, at danskerne storhandler på kinesiske webshops som fx Wish.com, hvor man kan købe alt fra billig makeup til shampoo og hårfarve. Hver dag lander der 40.000 pakker i Kastrup Lufthavn med produkter, som danskere har købt på nettet i Kina. Desværre er mange af produkterne ikke sikre at bruge, og de lever ikke op til de europæiske regler. Derfor er det meget positivt, at regeringen nu tager problemet alvorligt og gør noget for at beskytte forbrugerne og danske virksomheders konkurrenceevne,” siger Helle Fabiansen.  

Kosmetik- og hygiejnebranchen har sammen med en række andre organisationer længe presset på for, at der vil blive sat politisk ind over for de mange produkter fra lande uden for EU. Der er dog stadig redskaber i værktøjskassen, der kan bruges for at begrænse de mange pakker.

”Danmark bør følge i fodsporene på Sverige og Norge og afskaffe momsbagatelgrænsen på 80 kroner, så der skal betales moms på fra første krone på pakker, som danskerne køber fra tredjelande. Der er ikke tid til at vente på det EU-direktiv, der først gennemføres fra næste år. Indtil da vil millioner af potentielt farlige produkter være kommet ind over grænsen og endt hjemme hos danske forbrugere,” siger Helle Fabiansen. 

Læs hele vækstplanen her