Helles blog: Konserveringsmidler kvalitetssikrer din kosmetik

Konserveringsmidler kvalitetssikrer din kosmetik

Hvad ved du egentlig om konserveringsmidler i kosmetik? Det er givetvis ikke noget du tænker over i hverdagen og sådan skal det også være. Det er nemlig producenterne af cremer, shampoo og lignende, der har ansvaret for, at din kosmetik og hudpleje er uden skadelige bakterier og dermed sikker for dig at anvende.

Konserveringsmidler i kosmetik og hudpleje er super vigtige. Bakterier er nemlig overalt. Vi er omgivet af dem i vores dagligdag, men der er steder, hvor bakterier bestemt ikke hører hjemme. For eksempel i kosmetiske produkter. Derfor bruger producenter af kosmetiske produkter konserveringsmidler, der sikrer, at din creme eller shampoo ikke udvikler bakterier, som kan være sygdomsfremkaldende. Konserveringsmidlerne gør, at vi for eksempel uden at vaske hænder og spritte af kan dyppe fingeren i krukken med creme, uden at der udvikler sig mikrober og farlige bakterier. Det virker som en selvfølge, at der ikke gror mug og skimmel på kosmetiske produkter, men det er langt fra tilfældet. Der ligger mange års forskning og udvikling bag de konserveringsmidler, som bliver brugt i dag og som sikrer, at forbrugerne ikke skal være bekymrede for holdbarheden af produkterne.

Du husker måske ”paraben-sagen”, hvor parabenerne kom under mistanke for at være hormonforstyrrende. Enkelte af parabenerne blev vurderet til ikke at være sikre at bruge i kosmetiske produkter som konserveringsmidler. De blev forbudt. Men andre parabener blev vurderet som sikre konserveringsmidler af EU’s uafhængige videnskabelig komité. Men i dag står mange forbrugere tilbage med en mistillid til parabener generelt - også de sikre. Det er ærgerligt, for producenterne har brug for gode og sikre konserveringsmidler til at gøre cremer og shampooer holdbare og sikre. 

I kosmetikindustrien har vi også et ansvar for at kommunikere om, hvorfor konserveringsmidler er essentielle for, at produkterne har en høj standard og ikke udvikler sig til bakteriebomber i forbrugernes hænder. Lad os få et fokus på, hvad produkterne kan, og hvad de indeholder, fremfor hvad de ikke gør. 

Test din viden om konserveringsmidler

Er du alligevel nysgerrig på konserveringsmidler kan du prøve en interaktiv quiz, hvor du kan teste din viden om konserveringsmidler i kosmetiske produkter. Testen er udviklet af Cosmetics Europe. Tag testen her og se, hvor meget du ved om konserveringsmidler, og hvorfor de er vigtige.