Kosmetikbranchen: EU-regler om mikroplast har størst miljøeffekt

 

Regeringen lægger i sin nye plasthandlingsplan op til et dansk forbud mod mikroplast i kosmetiske produkter. Vent på EU, der er på trapperne med regulering, lyder opfordringen fra Kosmetik- og hygiejnebranchen.      

Kosmetik- og hygiejnebranchen tager godt imod regeringens nye udspil til en plasthandlingsplan, der indeholder en række initiativer til at begrænse plastikforureningen.  

”Der er et åbenlyst behov for initiativer, der skal løse den globale udfordring med plast i havet, og regeringen skal have ros for at handle. Men vi mener ikke, at denne store opgave løses ved at forbyde mikroplast i Danmark, som planen lægger op til. EU-Kommissionen kommer med sit bud på en fælles EU-regulering om få måneder. Vi ser gerne, at regeringen afventer den proces, der lige nu foregår i EU, så vi ikke ender med 28 forskellige løsninger i de enkelte medlemslande. Vi opfordrer regeringen til at vente på en fælles EU-løsning, som vil give den største miljømæssige effekt,” siger adm. direktør i Kosmetik- og hygiejnebranchen, Helle Fabiansen.

Tal fra den europæiske brancheforening for kosmetikindustrien viser, at industrien siden 2012 har udfaset mikroplast i produkter med en skrubbende eller eksfolierende effekt med 97,6 procent.

”Kosmetikindustrien har i flere år arbejdet frivilligt med at skifte mikroplast ud med miljøvenlige alternativer i for eksempel skrubbecremer og tandpasta. Vi er stolte over, at vores medlemmer tager ansvar og går foran og har fjernet mikroplast fra kosmetik og hudpleje,” siger Helle Fabiansen og fortsætter:

”Ifølge Miljøstyrelsen står kosmetiske produkter kun for 0,1 procent af udledningen af mikroplast til havmiljøet. Jeg ser derfor frem til, at plasthandlingsplanens øvrige initiativer får bugt med de resterende 99,9 procent af udledningen, som stammer fra andre kilder.”

I handlingsplanen lægger ministeren op til, at der udarbejdes en analyse af, hvorvidt forbuddet også skal gælde andre kosmetiske produkter.

”Vi bidrager gerne med viden, så vi får en regulering, der tager hånd om den globale udfordring på den mest miljøeffektive måde," slutter Helle Fabiansen.

 

Fakta om mikroplast i kosmetiske produkter