Fair konkurrencevilkår


Overimplementering af EU lovgivning svækker konkurrenceevnen

Meget af den lovgivning som vores medlemsvirksomheder er underlagt stammer fra EU. Det er en stor fordel, fordi virksomhederne på den måde kan producere og levere den samme vare til alle 28 EU-lande uden at skulle bekymre sig om nationale særregler. Desværre oplever vi, at Danmark ind i mellem overimplementerer den lovgivning, som stammer fra EU. Og det går ud over virksomhedernes konkurrenceevne, når det indre marked indrettes på en måde, som om det stadig bestod af nationalt opdelte markeder. 

 

Derfor arbejder vi for:

I Kosmetik- og hygiejnebranchen arbejder vi derfor for, at EU-lovgivningen implementeres og fortolkes i Danmark på lige fod som i resten af EU. Det gør vi ved eksempelvis at komme med indspil til regeringens implementeringsråd, der rådgiver regeringen i arbejdet med at sikre, at danske virksomheder ikke pålægges strengere krav end virksomheder i andre EU-lande. Ligesom vi bidrager med viden til beslutningstagere, myndigheder og medier om vigtigheden af at sikre det indre marked.

Du kan læse mere om implementeringsrådet arbejde her

 

Forbrugersikkerhed på alle markeder

Kinesiske webshops som for eksempel Wish.com og AliExpress.com buldrer frem i Danmark. Her kan forbrugere købe alt fra elektronik, tøj og kosmetiske produkter til billige priser og gratis fragt. Tal fra Foreningen for Dansk Internethandel viser, at wish.com er den tredjemest populære webshop i Danmark og hver dag lander mere end 10.000 pakker fra Kina i Kastrup Lufthavn.

Når forbrugerne køber online direkte på udenlandske hjemmesider uden for EU, der markedsfører sig overfor danskere eller andre europæere gælder der i princippet de samme krav om, at de skal leve op til EU-standarderne. Problemet er dog imidlertid, at man fra hverken EU's eller Danmarks side har metoder til effektivt at føre kontrol med de produkter forbrugerne selv køber på webshops uden for EU. Samtidig er de kinesiske webshop begunstiget af en række fordelagtige postregler, der gør, at de kan sende pakker fra Kina til Danmark til meget lave priser. 

I EU er forbrugerne beskyttet af kosmetikforordningen, der garanterer, at produkter, der sælges på det danske og europæiske marked er sikre at anvende. Produkterne er sikkerhedsvurderet af en kompetent faglig person. Anderledes er det med produkter fra Kina, der ikke skal leve op til de samme krav som i EU. 

Derfor kan forbrugerne risikere at få produkter mellem hænderne, der ikke vil være lovlige at markedsføre i Danmark og resten af EU, når de køber produkter direkte fra kinesiske webshops.

Både den danske og europæiske kosmetikindustri investerer mange penge i forskning, udvikling og kvalitetssikring af deres produkter. Derfor udgør de kinesiske webshops og produkter en urimelig konkurrence fordi de kan sælge billige produkter, der ikke lever op til den europæiske lovgivning. 

 

Derfor arbejder vi for:

I Kosmetik- og hygiejnebranchen arbejder vi derfor for, at man fra Danmarks side fjerner bagatelgrænsen for, hvornår der skal betales moms på pakker fra Kina. I dag skal der først betales moms af pakkerne, hvis værdien af pakken overstiger 80 kroner. Desuden mener vi, at de danske myndigheder skal have bedre mulighed for at føre kontrol med de varer, som kommer ind over grænserne fra Kina.