Viden om - Konserveringsmidler


Konserveringsmidler er ingredienser der er med til at sikre produkter, som shampoo, cremer og vaskemidler mod kontaminering af bakterier og svampe under opbevaring og brug. 

Uden konservering kan mikroorganismer formere sig i produkterne og føre til viskositetsændringer, ændring i pH værdien, dårlig lugt, farveændring, ødelæggelse af produktets ingredienser, der fører til tab af produktets effektivitet, synlig overfladevækst og dannelse af biofilm - og i værste fald allergi og infektioner hos brugerne. 

Der bliver ind imellem gange stillet spørgsmålstegn ved brugen af konserveringsmidler, da de i nogle tilfælde kan forårsage hudirritation og allergi. Det er tilfældet, at der desværre er nogle der reagerer på nogle bestemte konserveringsmidler. Konserveringsmidler er imidlertid underlagt streng lovgivning der sikrer at de kan anvendes sikkert i produkterne. Det er kosmetikforordningen, når de bruges i kosmetik og produkter til personlig pleje og biocidforordningen, når de bruges i vaske- og rengøringsmidler der sætter rammerne. I begge tilfælde er konserveringsmidlerne genstand for grundige risikovurderinger før myndighederne godkender dem til brug i produkterne. 

I de senere år er tilgængeligheden af forskellige konserveringsmidler stærkt reduceret og det udgør en udfordring for producenterne. At vælge et passende konserveringssystem er en kompleks videnskab, hvor der skal tages højde for flere forhold: aktivitetsspektret overfor bakterier, gær- og mugsvampe; vandopløselighed, produktets pH værdi, forenelighed med produktets øvrige ingredienser og emballage; og stabilitet over produktets levetid. Særligt kan en stor palette af tilgængelige og lovlige konserveringsmidler reducere risikoen for at udsætte forbrugerne for blot få konserveringsmidler og derved reducere forekomsten af allergi. 

Beskyttelse af produkter mod mikrobiologisk kontaminering er et lovkrav og en etisk forpligtelse for producenter for at sikre produkternes kvalitet og sikkerhed. 

I videoen herunder kan du se, hvad der sker med et kosmetisk produkt, hvis ikke det indeholder konserveringsmidler.