Viden om - Solcreme


I Danmark har vi en af verdens højeste forekomster af hudkræft, og cirka 40 danskere får hver dag konstateret sygdommen. Gennem de sidste 30 år er antallet af kvinder, som får konstateret hudkræft, tredoblet, mens der er sket en fordobling i antallet mænd, der får konstateret hudkræft, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse. Et af de vigtigste midler i kampen mod hudkræft er solcreme. De forskellige former for hudkræft skyldes både UVA og UVB stråling i forskellig udstrækning, og det er vigtigt at vælge et produkt, der både har en tilstrækkelig høj faktor og samtidig yder noget UVA beskyttelse. Vi ved, at jo flere solskoldninger man har haft, især i barndommen, jo større er ens risiko for senere i livet at udvikle hudkræft. Derfor er der god fornuft i at beskytte sig mod solskoldninger – først og fremmest ved at holde sig i skyggen, men også ved at bruge solprodukter med tilstrækkelig beskyttelse.

Solcreme og solbeskyttelsesprodukter er kosmetiske produkter og skal derfor mærkes efter de krav, der stilles i Kosmetikforordningen. Derudover har kommissionen lavet en henstilling om solbeskyttelsesprodukter, der udstikker retningslinjer for bl.a. hvilke advarsler, solbeskyttelsesprodukter bør mærkes med.

 

UVA og UVB stråler

Solens lys består af synlige og usynlige stråler. Det er de usynlige, ultraviolette stråler, såkaldt UVA og UVB stråler, der gør huden brun, men også samtidig kan være skadelige og give solskoldninger eller soleksem og på længere sigt hudkræft. UVA stråler kan trænge dybt ind i huden, hvor de sammen med UVB stråler giver den solbrune farve. Samtidig er UVA stråler ansvarlige for ældning af huden og medvirker til udviklingen af hudkræft. UVB stråler trænger mindre dybt ind i huden. UVB strålerne kan give solskoldning og hudkræft. UVB kan desuden give soleksem.

 

SPF-solfaktorsystemet

Når man tester for hvilken SPF et givet produkt har, sker det ved, at man laver en simulering af solpåvirkningen af huden i et laboratorium.  Frivillige forsøgspersoner påføres solbeskyttelsesproduktet og udsættes for UV-stråler. Man måler den dosis stråling, der skal til for at fremkalde en rødme af huden – med og uden solcreme. På den måde kan SPF-værdien udregnes. 

Da SPF er en biologisk test, er det uundgåeligt, at der vil være en vis variation fra en test til en anden pga. forskelligheden af hud og hudtype. Testen inkluderer dog en statistisk beregning af testresultaterne, der angiver den acceptable variation. Det er vigtigt at anvende produkter med en SPF, der passer til hudtype og hvor på jordkloden, man opholder sig. Ingen produkter beskytter 100 pct., så der findes ikke solblokkere.

Solbeskyttelsesprodukterne opdeles i kategorier:

  • Lav beskyttelse: SPF 6-10
  • Mellem beskyttelse: SPF 15-20-25
  • Høj beskyttelse: SPF 30-50
  • Meget høj beskyttelse: SPF 50+

 

Danskerne bruger for lidt solcreme

En undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at danskerne er for nærige med solcremen, når de smører sig ind for at undgå solens kræftfremkaldende stråler. Det betyder, at der langt fra opnås den solbeskyttelsesfaktor, som står på solcremen.

Skal solcremen leve op til den faktor, som står på emballagen, skal huden smøres ind i 2 mg solcreme pr kvadratcentimeter soleksponeret hud, eller hvad der svarer til en god stor håndfuld solcreme til en voksen.

Miljøstyrelsens undersøgelse konkluderer, at danskernes lave forbrug af solcreme betyder, at de i gennemsnit kun er beskyttet med faktor 2,7, når de lægger sig på stranden eller sætter sig i havestolen for at nyde solens stråler. Det øger risikoen for hudkræft markant, og derfor er det vigtigt at smøre kroppen tilstrækkeligt ind, hvis solens farlige stråler ikke skal trænge ind i huden.

Heldigvis er der fremgang at spore i danskerne brug af solcreme. Siden 1992, hvor en tilsvarende undersøgelse blev lavet, er der sket en stigning på 70 % i den reelle solbeskyttelse. Men det skyldes formentlig også, at vi i dag bruger solcreme med en højere solfaktor end for 25 år siden.

Læs hele undersøgelsen her

 

Download uv-appen til din smartphone

Kræftens Bekæmpelse har i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen udviklet en uv-app, som gør det nemmere at holde øje med uv-indekset, og hvornår man skal beskytte sig mod solens kræftfremkaldende stråler. Uv-indekset angiver intensiteten af solens ultraviolette stråling, og giver dermed et godt fingerpreg om, hvornår man skal passe på i solen. Det er nemlig ikke temperaturen, som er afgørende for, om solen brænder – man kan også blive solskoldet, selvom det er overskyet. Og skydækket kan appen tage højde for, så det uv-indeks du får leveret, er mere relevant – både i forhold til den aktuelle vejrsituation og behovet for solbeskyttelse.

Læs mere om appen hos Kræftens Bekæmpelse

 

Husk de tre solråd

Skygge mellem 12 & 15
Solhat/soltøj 
Solcreme