Viden om - Tricoslan


I Danmark er det primært i nogle få produkter, som enkelte tandpastaer og deodoranter, man kan finde triclosan. Miljøstyrelsen vurderer, at der på nuværende grundlag ikke er en sundhedsrisiko for forbrugere, der har anvendt eller anvender tandpasta med triclosan. Alligevel anbefaler styrelsen, at man undgår triclosan, da det er mistænkt for at kunne udvikle resistens hos bakterier. Desuden er stoffet mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Det er EU's Videnskabelige Komité for Forbrugersikkerhed (SCCS), der foretager den endelige vurdering af sikkerheden ved brugen af produkter, som indeholder triclosan. SCCS har flere gange vurderet sikkerheden ved brug af triclosan i kosmetiske produkter – senest i 2011.

Konklusionen er, at hvis triclosan anvendes i de følgende produkter i den højest tilladte koncentration (0,3 %): tandpasta, deodoranter (kun sticks), håndsæbe og bodyshampoo, ansigtspudder, dækstifter til makeup og specielle negleprodukter (til afrensning af negle før påsætning af kunstige negle) udgør anvendelsen ikke nogen risiko for forbrugeren. Derudover er triclosan vurderet sikker at anvende i mundskylleprodukter i op til 0,2 %.

Miljøstyrelsen udgav i december 2016 en rapport, der viser, at der kun er få kosmetiske produkter tilbage på det danske marked, der indeholder triclosan. Triclosan produceres ikke i Danmark og ingen danske virksomheder anvender stoffet i forbindelse med produktionen af kosmetiske produkter. Triclosan har også tidligere kunnet findes i rengøringsmidler, men i dag er der ikke længere triclosan i hverken vaske- eller rengøringsmidler til private forbrugere på det danske marked.